Tuesday, November 20, 2007

parti kapatmak

evet daha önce de onlarca parti kapatıldı. hatta "Cumhuriyet Dönemi Siyasi Partileri 1923-2006 / Mete Kaan Kaynar / İmge" adlı kitaba bakılırsa insan kapatılan bazı partilerden eğlenecek malzeme bile çıkartabiliyor ama bu son kapatma davası, parti adı, parti politikası dışında çok daha fazla şeyler ifade ediyor belki de. bu sokağın gerici tepkisinin, üst düzeyde yansıma bulmasının en net ifadesidir. resmi ideoloji denen şeyin en sağlam şekilde üst düzey mevkiilerde temsil edildiğinin göstergesidir. eğer kabul edilmesin diye bu dava açılmadıysa davada kapatılması istenen partinin 150 bin üyesine (yani tamamına) dolaylı olarak siyaset yasağı getirilmesi istenmektedir. (18 kasım 2007 / radikal) bu kişilerin başka partiye geçmelerinin (bu siyasi çizginin kurulacak olan yedinci partisine mesela) ve de bağımsız olarak seçimlere girmelerin yasaklanması istenmektedir. (burada önemli olan bir soru var tabi: kendilerini ifade etme yöntemi olarak siyaset yapmayı seçmiş 150 bin kişiye siyaset yollarını zorla kapatmak, bu ifade gücünün başka yerlere akmasına zemin hazırlamak değil midir? partiyi terör ile özdeşleştirip kapatınca, partiyi terör ile özdeşleştirenlere göre bu insanlar kendilerini başka bir zeminde ifade etmeye çalıştıklarında bu hangi zemin olacaktır?)
ayrıca iddianamede yer verilen bazı kanıtlar da türkiye'de "bir şeylerin" ters gittiğinin göstergesi gibi. hatta bu kanıtlar türkiye'nin kurucu anlaşması olan lozan'ı bile yok sayıyor.

düşüncesi ne olursa olsun bir kalemde 150 bin kişinin siyaset hakkını elinden alabilecek bir gücün zamanı geldiğinde neler yapabileceğini düşünmek bile korkutucu aslında. deli gömleğini aşan, bir deli korsesi giydirilmeye çalışılıyor topluma.